VIRUS NIPAH - OTAK JADI BENGKAK MENYERANG MALAYSIA TAHUN 1998

Virus Nipah adalah satu mimpi ngeri bagi rakyat Malaysia pada tahun 1998. Virus ini menyerang manusia, mana tidaknya, pemuda yang sihat tiba tiba rebah dan mati kerana keradangan otak.

Kerajaan menjadi buntu untuk mencari punca bagaimana virus nipah ini boleh berlaku dengan sangat pantas sekali. Lebih menggerunkan tiada ubat, tiada vaksin yang boleh menyembuhkan penyakit ini.

Keadaan ini diselamatkan oleh dua orang doktor. Doktor tersebut adalah...

Ikuti kupasan selanjutnya....

100+ comentarios:

rajakhairul nizam
rajakhairul nizam:
Kesian nyamuk difitnah 😂
Naruto Uzumaki - 7th Hokage of Konoha
Naruto Uzumaki - 7th Hokage of Konoha:
Rasulullah ﷺ bersabda; "Apabila berlaku wabak di sebuah negeri, janganlah kamu masuk ke negeri itu dan sekirannya kamu berada di situ, jangan keluar melarikan diri darinya" (HR Imam Bukhari)

Abdullah bin Amru RA juga pernah menyebut:

لَا تَقْتُلُوا الضَّفَادِعَ فَإِنَّ نَقِيقَهَا تَسْبِيحٌ
Maksudnya: Janganlah kamu membunuh katak-katak kerana sesungguhnya bunyinya itu ialah tasbih.

Hadis riwayat al-Baihaqi (19382) dalam Sunan al-Kubra. Al-Baihaqi berkata sanadnya sahih

Hadis sahih yang diriwayatkan Ibnu Umar, diceritakan bahwa Rasulullah ﷺ melarang membunuh kelawar;
لَا تَقْتُلُوا الضَّفَادِعَ فَإِنَّ نَقِيقَهَا تَسْبِيحٌ , وَلَا تَقْتُلُوا الْخُفَّاشَ فَإِنَّهُ لَمَّا خَرِبَ بَيْتُ الْمَقْدِسِ قَالَ: يَا رَبِّ سَلِّطْنِي عَلَى الْبَحْرِ حَتَّى أُغْرِقَهُمْ
“Janganlah kamu membunuh katak. Sesungguhnya bunyinya adalah tasbih. Dan jangan lah kamu membunuh kelawar. kerana ketika Baitul Maqdis dibakar, kelawar itu berdoa kepada Allah ‘Ya Tuhan kami, kuasakan kami atas lautan sehingga aku dapat menenggelamkan mereka (api) ’.” (As-Sunan Ash-Shaghir, juz 4, halaman 59)

وَرُوِيَ عَنْ عَائِشَةَ فِي الْوَطْوَاطِ وَهُوَ الْخُفَّاشُ أَنَّهَا كَانَتْ تُطْفِئُ النَّارَ يَوْمَ أُحْرِقَ بَيْتُ الْمَقْدِسِ بِأَجْنِحَتِهَا
“Diriwayatkan dari Aisyah tentang kelawar. dia (kelawar) adalah haiwan yang memadamkan api dengan sayap-sayapnya ketika Baitul Maqdis dibakar"
sirr hakim 89
sirr hakim 89:
serius aku baru tahu virus nipah ni .. virus ni lagi teruk dari corona .. otak membekak terus mati gila takleh brain doh 🙄
SOFIAN MOKHTAR
SOFIAN MOKHTAR:
Tertarik dengan ayat "Namun Tidak Diendahkan Dan Kerajaan Juga Tidak Mempercayainya"...
Cerita Pendek Semalam
Cerita Pendek Semalam:
Ada satu yang menarik ttg channel ni, admin ni x pernah suruh kita subscribe channel dia.. Tapi aku tetap subscribe.. Channel yg hebat x perlu suruh org subscribe pun org blh TERsubscribe... Githuuuwwww.. Well done #detektifmatdespatch
Mohammad shahrul Nizam
Mohammad shahrul Nizam:
Sbb tu dlm islam haram mkn bnda2 yg pelik2 ada hikmahnya
Pena Sang Perantau
Pena Sang Perantau:
Bagus Dr Cina tu... Kerajaan kita ni mmg selalu ketegaq dan bodoh... Dah terbukti sesuatu bnda tu bru nk dngar cakap..... tk nk dngar pendapat org lain.. tngok Adi Putra dorg abaikan...nnti kawan tu naik jadi seorang Tokoh dunia barulah terhegeh hegeh kerajaan Nak support dia..prngai Melayu yg tu je paling sial yg aku x suka... Dh tinggi x nak dngar ckp org bawah.. sbb tu selalu bt silap
Asma' Ahmad
Asma' Ahmad:
Tahun tu,saya masih belajar lg. Ingat apa yang berlaku tu. Sangat merisaukan waktu itu. Terima kasih, atas info yg menarik ini. Tahniah kepada 2 org doktor yang telah berusaha menyelidik punca nya
MLuqman Haqeem
MLuqman Haqeem:
So, for the ( non - Muslims) out there, sudah tahu kan knapa khinzir itu tidak "elok" dn d haramkan oleh Islam. U should to watch this.
Risik Gempur
Risik Gempur:
Ha.. Brp ramai pula anggota tentera terkena jangkitan dan kena tebuk tulang belakang, gara2 babi ternakan mereka.. Bila dah senang, suka hati mak bapak je kata askar kerja mkn tido..
Ca Mad
Ca Mad:
Kelawar punca 🤦🏻‍♀️ berani m*** ye makan kelawar

Bagus channel ni. Informatif, menjadikan kita peka dgn sejarah yg pernah brlaku di Malaysia. Support channel ni 👍🏻 road to 100K !
adam 01
adam 01:
Mahathir - Virus Nipah
Mahathir - Virus Corona
(PM yg tidak dengar kata org & x pedulikan rakyat)
lord taco burrito
lord taco burrito:
babi kena tembak sbb bawa virus

imagine yg dah tkena corona kna tembak 👀
catneep
catneep:
Kalau tengok citer contagion pon punca virus pon dari kelawar. Selamatkan bumi Malaysia ya Allah
clara sin
clara sin:
the unsung hero, thank you doctor Chua and Doc Tan ❤️
Azhar abdullah azizanhakim
Azhar abdullah azizanhakim:
Babi memang membawa penyakit,
Tapi mereka mkn juga.. Dlm al Quran dah bagi tau binatang yg paling kotor ialah babi dan di haramkan di mkn kecuali darurat..
Zaki Azam
Zaki Azam:
Admin..kami mahu kisah ajaran sesat Ayah Pin kerajaan langit
TheEdsassin
TheEdsassin:
Dr Chua sekarang kerja ngan company Singapore. Hmm.... Org luar lebih hargai dia....

During his tenure in the Department of Medical Microbiology, University of Malaya, Dr Chua was the key person instrumental in establishing the aetiological agents causing the outbreak of Hand-Foot-Mouth disease with fatal encephalomyelitis in 1997 and 2000; outbreak of chikungunya in Klang valley in 1999, and outbreak of Nipah virus in 1998/1999. His pursuit to establish the natural reservoir of Nipah virus led to his discovery of another new paramyxovirus ( Tioman virus), a new orthoreovirus (Pulau virus), and a new bacterium named Waddlia malaysiensis. During his tenure in the National Public Health Laboratory, he isolated four more novel viruses in his quest to search for potential infectious agents of acute respiratory diseases of aetiology yet to be known.

In 2011, Dr Chua joined Temasek Life Sciences Laboratory as a Senior Director in Strategic Research Project (SRP).

Source: tll.org.sg
Dennyz Azyan
Dennyz Azyan:
Virus Nipah mendapat nama daripada Kampung Sungai Nipah, sebuah perkampungan berhampiran Bukit Pelanduk, Port Dickson, Negeri Sembilan dimana virus itu dikenalpasti.
Media virus
Media virus:
Rasulullah SAW mengingatkan umatnya tentang perkara ini. Dalam hadis qudsi, tutur beliau, Allah SWT berfirman, "Demi kemuliaan dan keagungan-Ku, sesungguhnya Aku bermaksud akan menurunkan siksaan kepada penduduk bumi (suatu kaum), tetapi ketika Aku melihat penghuninya sedang memakmurkan rumah-Ku (masjid), saling mengasihi sesamanya karena Aku, selalu melakukan istighfar (memohon ampunan) kepada-Ku di waktu sahur, maka Aku palingkan siksaan itu dari mereka."
1 memakmurkan masjid
2 Berkasih sayang kerana Allah
3 Memohon istigfar atas kesilapan
SLINGSHOT MALAYSIA
SLINGSHOT MALAYSIA:
Hebat admin channel ni dapatkn info2 lama sejarah2 tentang negara.
Boleh refresh bagi yang telah melalui masa tu dan maklumat baru pada yang baru tahu
Done subscribe👍..terbaik channel ni
Lanparadise Paradise
Lanparadise Paradise:
Tengok film contagion.diorang buat movie tu inspired pasal virus nipah ni.
Jo Lnnun
Jo Lnnun:
kerajaan bongkak tk percaya ..jap sapa pm time tu?
Ariff Zafrel
Ariff Zafrel:
Aku rasa berterima kasih kt Dr Chua Kaw Beng dengan Dr Chong Tin Tan sebab dorg sangup keluar negara Langar peratuan Semua , untuk yakin kan peyakit ni asal dari b**i ... kalau dorg tak buat aku rasa sampai sekarang masih sembur nyamuk 😂
Salman Allparis
Salman Allparis:
Semoga indonesia dan malaysia di jauhkan dari penyakit virus corona.
Muhammad Sudais Amir
Muhammad Sudais Amir:
meaning sejak zaman Dr. Tun Mahathir lagi mereka mementingkan kebodohan yang tidak terserlah.. ingatlah wahai rakyat Malaysia, bangsa melayu, cina dan india juga orang baik dan orang jahat, janganlah disebabkan seekor babi memasuki kandang unta dipanggil kandang babi... manusia semua sama
Saya setuju,
Saya setuju,:
Saya dari indonesia. Tp baru dengar ada wabah mengerikan dari malaysia.
Semoga kita selalu dilindungi Allah Swt.
Salam peace
Fallschirmjager
Fallschirmjager:
Saya orang Indonesia tapi tetap saja miris melihatnya semoga kedepannya tidak ada virus lagi
Ald Movie Channel
Ald Movie Channel:
Semoga seluruh negara muslim dan umat muslim d lindungi Allah
Unknown Comment
Unknown Comment:
Waktu kerajaan x dengar pendapat tu zaman mahathir jugak ke mcm mane? Saje tnye je.
Prem Kumar
Prem Kumar:
Thanks so much to the both doctors Chinnese. Thanks for giving and rescue this Malaysia from this disease. Thanks so much and must a statue erected or anything kind of memorable to the public that you have rescue us.
Nick Baris
Nick Baris:
Punca kelawa juga, babi kena jangkit...org makan/urus daging dia...pun dijangkiti. aiyooo...
mhd syrfddn
mhd syrfddn:
Admin , sy nk suggest wat video amukan prebet adam dgn memali .
itsazffar channel
itsazffar channel:
Islam itu indah
Naruto Mega
Naruto Mega:
Orang Tionghwa di Wuhan dan China percaya ...makan Sup Kelawar boleh ...lenturkan tubuh jadi fleksibel dan pulihkan tenaga dalaman...tetapi tidaklh boleh jadi # Batman.
ai syah
ai syah:
Tq for the information..
Asrizal Abdul Hamid
Asrizal Abdul Hamid:
Kelawaq pnya pasai babi jdi mangsa😂😂
uncle hafis
uncle hafis:
Admin crita psal lahad Datu di serg sulu
NMZ 456
NMZ 456:
1998 zaman PM4
2020 zaman PM7
Komen ini ditulis sebelum kemelut politik 2020
Muhammad Alfalaah
Muhammad Alfalaah:
Tapi kan mana dia dapat detail2 semua tu. Hebat2. Teruskan bro jadi detektif
Zan Planta
Zan Planta:
2020 virus carbonara😌
aku sapa lu
aku sapa lu:
Salam from Indonesia❤️
Azrul Azlan
Azrul Azlan:
Org melaka kena berterima kasih dgn yb Pengkalan batu sbb KPI dia thn ni nak tembak 1000 ekor babi...
Nawal Balqis Ishak
Nawal Balqis Ishak:
Dalam drama korea Dr John ada sentuh pasal virus nipah. And kalau tgk kat channel Medik Virus Dr Rafeeq dgn Dr kamal ada share jugak pasal virus ni.
SHAH ISZKANDAR
SHAH ISZKANDAR:
2019 : corona virus😔
J.weTV
J.weTV:
harap tak akan ada virus yg masuk di malaysia..

tak sabar nak tunggu channel ni cerita pasal sungai buloh pernah jadi padang jarak padang trkukur sebabkan kilang mercun.. 🙏🏼
Zako
Zako:
Kerajaan dulu pon kepala batu. Otak kat lutut. Orang bijak beri nasihat tak nak dengar.
Ayuni Syariah
Ayuni Syariah:
Next week dah boleh 100K subs percayala bro
Alice MG
Alice MG:
Sebabtu allah larang kita untuk makan babi nii
Nuraisyah Hamira
Nuraisyah Hamira:
Terima kasih admin... Channel ni memang terbaik 😊👌 bagus infonya
Syafiq Zainal
Syafiq Zainal:
salam detektif , boleh tak buat video peristiwa berdarah 13 Mei ?
darn
darn:
im ondonesian but i liked this video. also , your accent is funny lmao.
akab baka
akab baka:
Semuanya sebab babi.Kalau tidak kerana virus ini Malaysia menjadi negara terbesar mengekpot babi sedunia.Bukankah kejadian ini ada hikmah nya.
Ahmad Hisham
Ahmad Hisham:
Kenangan Bkt Pelanduk PD, lalu kat sg hitam giler, memang muntah weii..
Akeng Mikado
Akeng Mikado:
Bangga jap tngok yg ni.. Sbb arwah abah trlibat dlm pengapusan penyakit ni bertugas bawah veterina.. ❤
Alyna Syazwani
Alyna Syazwani:
Tq. Dapat lg ilmu. 1998 . Baru umo 2 tahun
thefarahes channel
thefarahes channel:
Tq admin atas info.. time ni kita x lahir lagi hihi.. x rugi subscribe😉
medusa dylla
medusa dylla:
Matsaleh adaptasikan buat filem.
Cerita CONTAGION.
coups cupid
coups cupid:
Cara nak halau org China dtg Malaysia
• Hang cari ketum besar tangan hang
• Ketum tu ambik batang dio ja
• Hang pi Airport bawak ketum
• Tunggu pelawat China
• Hang kibas ketum suruh demo blik 😂
rimfent1
rimfent1:
Try search dan tonton contagion 2011 dan hero dia matt damon.
ShakeyBoyzs
ShakeyBoyzs:
Best kan ternak b*bi?




Dah lah kotor, mandi lumpur, haram lak tu, korang ternak, korang makan lagi, uuu... Sedapnye

Padan muka, kafir sangat, lawan lagi ajaran Nabi.

Seharam haram b*bi pun ciptaan Allah jugak. Bagi aku bakar babi ni dah menyeksa dah,
love you hooman
love you hooman:
Tgk tak drama Dr John?
Nama virus dia kan virus nipah, baru tau rakyat Malaysia yg jumpa virus ni
Dya Yaya
Dya Yaya:
Igt lg kes ni ..mse tu sekolah lg
Haziq Aizat
Haziq Aizat:
PM doktor tak percaya kata-kata doktor, akhirnya doktor dapat anugerah nama doktor tak percaya dia.

Kesimpulannya, sejarah berulang...
syafiqah azam
syafiqah azam:
Big salutelh dkt dua org doc tu... Ni bru betol rakyat malaysia 😊
Reverse Harmony
Reverse Harmony:
"virus jeeer"
Yoku Mantad Borneo
Yoku Mantad Borneo:
Kelawar pembawa penyakit ni.. Tapi masa tu xlah sepanik sekarang.. Media sosial xda lagi
ズキノsenpai
ズキノsenpai:
Terima kasih atas jasa doc tan dan doc chua. Moga allah beri peluang pada negara cina dan negara lain peluang. Agar virus yg baru ni di lenyap kan.
Rizu Iskandar
Rizu Iskandar:
Love this channel 💜🇲🇾
Siti Zulaikha
Siti Zulaikha:
Pekat betul masa sebut babi 😂
Mohd Fik
Mohd Fik:
Korang kena layan filem Contagion..jalan crita dia nk lebih kurang sama dgn virus corona ni berkait dgn kelawar dan khinzir
Piston Games
Piston Games:
Tahun 1998 aku baru pun baru lahir masa tu 😅.
PanjiHitam
PanjiHitam:
Mcm butuh anugerah Mahathir...Madey bapak segala penyamun dan menyangak
Winni Eslvia
Winni Eslvia:
Aamiiin Ya Allah 🙏🙏🙏
Khairil Azwan
Khairil Azwan:
allahh. . 😭😭😭
nurul crunch wafer
nurul crunch wafer:
sekarang pun virus tahap membunuh serta-merta, Allahuakbar.. astafirullahalazim ..
faziatul ramadzan
faziatul ramadzan:
THANKS TO DR CHUA AND DR TAN.
Danial Zubaidi
Danial Zubaidi:
Ayah aku antara yang tembak babi nipah tu dekat tambun, ipoh. Ada gambar lagi 🤣
Piey Adhi
Piey Adhi:
Rata2 virus pelik mmg kelawar punca..seram plk
Harumi Kagaya
Harumi Kagaya:
Babi juga membawa penyakit

BABI JUGA TAK BAGI SIGNAL 😂😂😂

AKU NAK KELUARKAN FATWA BAHAWASANYA TIDAK MEMBERI SIGNAL ADALAH BABI 😂😂😂😂
Redbull Boy
Redbull Boy:
Thx for doc
mohd amirsaari
mohd amirsaari:
YouTube channel paling baik di Malaysia...!!! #awesome
Tsb Tab
Tsb Tab:
98" mkne nye..mse tu org tu laa jge kn..mcm hari ni..
Nazir Akif
Nazir Akif:
Kerajaan memang xleh guna pakai...ditambah pula kerajaan dipimpim pimpinan yg hanya pentingkan harta dan kemewahan dri ngara
Hazique Salleh
Hazique Salleh:
1998 PM = 2020 PM
Virus?
Syuhada
Syuhada:
What a great video mat despatch! This is my first video from your channel and im already looking forward for more good videos like this!!!
Why Do Hek
Why Do Hek:
Terima kasih dr Chua & dr Tan , berusaha untuk negara
Man loveru
Man loveru:
Best channel ni , information yg Sgt berguna and mudah difahami .
ManBai 88
ManBai 88:
Blh difilemkan ni ,mcm netGeo filmkan Ebola
im iban
im iban:
seram dgn vrus ni😱 sya bru brumr sthun 1998,salut dgn dr chua👍🏻
500 SUBSCRIBER
500 SUBSCRIBER:
terima kasih atas perkongsian.

antara subscriber terawal 🤗
Nia Jun
Nia Jun:
First time dengar tentang virus ni waktu tengok cerita Dr John and then Medik Viral. nice got to know the story
Syed Fauzan
Syed Fauzan:
Mahathir jugak yg dpt nme...
Ahmad Syamil
Ahmad Syamil:
Name reveal at 100k please @Detektif Mat Despatch
zul amy
zul amy:
Salah satu cara nak takluk dunia..dgn cara halus..
Covid-19
China Outpost Virus In December 2019
Bella Abiel
Bella Abiel:
Hmmm tempat tinggal aku. Dlm ic, alamat pun terang2 bukit pelanduk. 😅
Galih Putra Wicaksono
Galih Putra Wicaksono:
Coba ada subtitle Indonesia nya soalnya ane kurang faham bahasa Malay 😅
Awangdonde CHANNEL
Awangdonde CHANNEL:
Jangan lupa subscribers CHANNEL kami ye🤘🏻 Insyallah saya subscriber balik
•Jom lawati channel kami untuk dapatkan tips berjambang dan rambut lebat•
myra mius
myra mius:
Serius channel ni buat aku rse.. Ak seorang polis😁
Fattah ٩٨
Fattah ٩٨:
آمين آمين يا رب العٰلمين 🤲🏻